• Fort Nieuw-Amsterdam middeleeuwse canon
  • Peperpot

Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot fietstocht

Aantal dagen: 
1
Prijs per persoon: 
Euro 60,-

Voor een actieve, leerrijke ervaring in Suriname, kiest u voor de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour van Tourbox Suriname. Bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour komt u meer te weten over de geschiedenis van fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot.

 

Korte geschiedenis

In de achttiende eeuw werd Fort Nieuw-Amsterdam gebouwd om de verschillende plantages dichtbij de monding van de Suriname rivier te beschermen tegen piraten en andere indringers. Dit fort heeft een strategische ligging op de plaats waar de Commewijne rivier uitkomt in de Suriname rivier. Beide rivieren stromen naar de Atlantische oceaan. Fort Nieuw-Amsterdam is, zoals u zult zien bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour, opgebouwd uit aarden wallen en een binnenterrein waarvan er gedeeltelijk een openluchtmuseum is gemaakt.

 

Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour komt u ook het een en ander te weten over de koffie- en cacaoplantage Peperpot. De plantage wordt vanaf de negentiende eeuw beheerd door de familie Jansen. Bij het bezoeken van plantage Peperpot bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour ziet u op het fabriekscomplex nog twee oude plantagewoningen, een koffieloods uit 1808 en een cacao- en koffiefabriek. De productie van koffie en cacao werd tot 1996 voortgezet.

 

Verloop fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour

Bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour fietsen wij naar Leonsberg. Van hieruit steken we de Suriname rivier over naar het Fort Nieuw-Amsterdam. Na het bezoek aan Fort Nieuw-Amsterdam en het dorpje Nieuw-Amsterdam vervolgen wij onze fietstocht. De fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour brengt u langs de Suriname rivier, waar de namen van de plaatsen en enkele gebouwen ons herinneren aan vroegere plantages. Het water heeft een enorme kracht, waardoor de fietsroute steeds verder wordt ondermijnd. Bij springvloed dringt het brakke water door in de landbouwgebieden, die daardoor schade lijden. Op sommige plaatsen worden de gebieden helemaal onbruikbaar. Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour ziet u hier en daar nog kanalen en sluizen uit de plantagetijd. Zoals u zult zien bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour, wonen er in deze gebieden nu voornamelijk Hindoestanen en Javanen. Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour passeren wij mooie hindoetempels en moskee├źn. Tenslotte bereiken we plantage Peperpot.

 

Historie, cultuur en natuur wisselen elkaar af op deze leerrijke fietstour naar het historische Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot.